General manager Kurt Van Donink van het distributiecentrum van Nike in Ham heeft  samen met Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) het laatste zonnepaneel gelegd op het dak van het gebouw.

Met 8.136 zonnepanelen gaat het om de grootste installatie sinds de herziening van de subsidies in 2013. Voor Nike betekent de investering het sluitstuk van zijn duurzaam energieprogramma.

De minister moest met de trap een hoogteverschil van 42 meter overwinnen om op het dak van het gebouw te geraken. Dat is zo groot als zowat vier voetbalvelden. Daar wachtte de minister het laatste van de 8.136 zonnepanelen. Tommelein klaarde de klus met de hulp van general manager Kurt Van Donink van Nike.

De installatie is goed voor 2,2 MW, of het verbruik van 700 Vlaamse gezinnen. Voor Nike betekent het 15 procent van zijn stroombehoefte. De terugverdientijd van de installatie is zo’n 8 jaar. De massa zonnepanelen werd na een gunning geplaatst door het groene energiebedrijf Ecorus uit Diest. “Dit zonnepark vormt het sluitstuk van het programma om ons bedrijf voor 100 procent te voorzien van groene energie”, zegt Kurt Van Donink. “De rest van onze energie halen we uit windmolens, biomassa, een hydrocentrale aan de sluizen van het Albertkanaal en uit geothermie.”

Volgens minister Tommelein gaat het om het grootste zonnepark sinds de subsidies in 2013 werden herzien. “Anders dan particulieren krijgen bedrijven wel nog subsidies via certificaten, omdat ze geen terugdraaiende teller hebben”, verklaart Tommelein. “Particulieren hebben al bewezen dat ze opnieuw brood zien in zonnepanelen. Ik hoop dat bedrijven ook weer gaan investeren in grote zonne-installaties. Zij hebben er de ruimte en de mogelijkheden voor.”

Nog veel ruimte 
Nog veel ruimte De minister beseft ook wel dat niet alle bedrijven een grote zonne-energie-installatie nodig hebben, omdat ze zelf weinig stroom verbruiken. “Maar voor hen zijn er andere oplossingen. Ze kunnen omwonenden of hun werknemers mee laten investeren, of hun dak ter beschikking stellen van een cooperatie”, aldus minister Tommelein. “Overigens, ook de overheden kunnen een tandje bijsteken. Er is nog veel ruimte beschikbaar in Vlaanderen. Denk maar aan stations, scholen en de bermen langs snelwegen of spoorwegen.”