Ecorus bouwt zonnepark op Saba, een vulkanisch eiland in het Caribisch gebied

Ecorus won in 2018 de aanbesteding om op Saba een zonnepark met batterij te bouwen in samenwerking met SMA Sunbelt Energy. Ecorus plaatste 2.960 zonnepanelen, goed voor 1 megawattpiek pv-vermogen. SMA Sunbelt Energy nam de energieopslag voor zijn rekening en installeerde een energieopslagsysteem van 1,5 megawattuur.

Saba, behorend tot Caribisch Nederland (de BES-eilanden, oftewel Bonaire, Sint Eustatius en Saba), beschikt daardoor nu over 2 zonneparken. Daarmee komt het aandeel zonne-energie in de totale energiebehoefte van het eiland op ongeveer 40%. De verwachting is dat Saba op zonnige dagen 9 tot 10 uur volledig in zijn eigen stroom kan voorzien zonder diesel te hoeven gebruiken. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid fossiele brandstof die anders per schip moet aangevoerd worden en vermijdt de CO2 emissie die daarmee gepaard gaat.

Bij de aanleg van de onderconstructie werd 450 Kubieke meter beton gebruikt . De palen van de onderconstructie zijn verankerd in voorgeboorde gaten van 2,5m diep. Het zonnepark kan zo weerstaan aan extreme tropische stormen van categorie 4.

“Ecorus is a professional solar installer and we higly recommend them to anybody who asks us about Ecorus”

Mark Zagers, Saba Electric Company - Administration Department Head